+3630 984 2989

A legfontosabb webes kifejezések

AI: vektorgrafikus képfájl

——————–

affiliate program: partner program. Honlapunkon a szerződéses affiliate-partner bannerjét elhelyezzük. Szerződéstől függően kattintásért vagy vásárlásért kaphatunk pénzt. A partner rendszere rögzíti, hogy a honlapunkról jött a látogató vagy vásárló és ez alapján fizet. Magyarországon is köthetünk ilyen szerződést.

——————–

banner: fejlécben, oldalsávban vagy láblécben elhelyezett hírdetés. A banner felületek értékesíthetők. Általában az oldal látogatottsága határozza meg, hogy vonzóak vagyunk-e a hírdetőknek, hajlandóak-e fizetni a hírdetés kihelyezéséért. Az affiliate-partner szerződések esetén is bannereket helyezünk ki.

——————–

blog: lényegében egy internetes napló, amit rendszeresen vezetünk. Témája bármi lehet, szakmai vagy magán jellegű. Vezethetjük blogoldalon (pl Cafeblog) vagy saját weboldalunkon is. A blogoldalakon vezetett blogok látogatottabbak, mint a saját weboldalunkon vezetettek, főleg, ha a blogoldal tulajdonosa is érdekesnek találja és esetleg kiemeli a címoldalra. Ez is segítheti az oldalunk látogatottságának növelését, de javasolt a weboldalon is blogolni, mert a keresők “szeretik” azokat az oldalakat, ahol rendszeresen frissül a tartalom.

——————–

CMYK színrendszer: A négyfestékes nyomtatásban használt négy szín, a cián (Cyan), a bíborvörös (Magenta), a sárga (Yellow) és a fekete (Key, azaz kulcsszín). A nyomtatott média használja.

——————–

CSS: Cascading Style Sheets (stíluslapok). Ennek segítségével könnyen meg tudjuk formázni a a weboldalakat

——————–

CDR: vektorgrafikus képfájl

——————–

e-mail marketing rendszer: hírlevelek küldésére, reklám kampányok bonyolítására használt rendszer. Gyűjti a hírlevél feliratkozókat, és általunk meghatározott időpontban küldi ki a hírleveleinket. Pl. feliratkozás után rögtön, majd minden 3-ik napon. Több hazai és külföldi e-mail marketing rendszert üzemeltető vállalkozás is van. A magyarok általában próbaidő után fizetősek, a külföldiek jó része bizonyos számú feliratkozóig vagy kiküldött e-mail számig ingyenesek. Használatuk nagyban megkönnyíti a hírlevelek programozott kiküldését.

——————–

EPS: vektorgrafikus képfájl

——————–

FLA: vektorgrafikus képfájl

——————–

GIF: pixelgrafikus képfáj. Palettás, max: 256 szín.  Átlátszóságot kezeli, webes formátum, animációt is tartalmazhat.

——————–

HTML: Hyper Text Markup Language, weblapok készítéséhez használt leíró nyelv, amit a böngésző jelenít meg.

——————–

Javascript: objektum alapú programozási nyelv

——————–

JPG vagy JPEG: pixelgrafikus képfáj. RGB színmód.  Átlátszóságot nem kezeli, webes formátum.

——————–

keresőoptimalizálás: (SEO) Egy módszer, melynek segítséégével a keresőkben jobb helyezést érhetünk el.

——————–

képfelbontás (ppi): ppi=pixel per inch, képpont per hüvelyk. A kép adott egységnyi szakaszán található pixelek száma. Ha nyomdai minőségről beszélünk, akkor  300ppi felbontásra van szükségünk, webre pedig 72ppi.

——————–

képernyőfelbontás:  a képernyő adott egységnyi szakaszán található pixelek száma. mértékegysége ppi.

——————–

kimeneti felbontás (dpi): dpi= dots per inch, pont per hüvelyk, a nyomtató által a papírra rajzolt pontok száma

——————–

kulcsszó: vagy más néven kereső szavak, a honlap tartalmát leginkább leíró szavak, kifejezések, melyek segítenek, hogy jobb helyezést érjünk el a keresőkben.

——————–

MySQL: adatbázis rendszer, tartalomkezelő rendszerek dolgoznak vele.

——————–

partner program: Honlapunkon a szerződéses affiliate-partner bannerjét elhelyezzük. Szerződéstől függően kattintásért vagy vásárlásért kaphatunk pénzt. A partner rendszere rögzíti, hogy a honlapunkról jött a látogató vagy vásárló és ez alapján fizet. Magyarországon is köthetünk ilyen szerződést.

——————–

pixel: képpont, a digitális kép vagy dokumentum képpontokból épül fel. Webes méreteket is pixelben (px) adunk meg. Pl. képméret,  betűméret.

——————–

pixelgrafikus kép: pixelekből, képpontokból felépülő kép, nem nagyíthatók minőségromlás nélkül.

——————–

PHP: szerver oldali programozási nyelv. Dinamikusan hozhatunk létre HTML állományokat.

——————–

PNG: pixelgrafikus képfáj. Palettás vagy RGB színmód.  Átlátszóságot kezeli, webes formátum.

——————–

PSD: pixelgrafikus képfájl. Átlátszóságot nem kezeli. Nem webes formátum.

——————–

Responsive webdesign: a design alkalmazkodik a képernyőhöz, amin megnyitják a weboldalt. Így minden eszközön jól használható, élvezhető lesz az oldal.

——————–

RGB színrendszer: a színek három alapszín, a vörös (Red), a zöld (Green) és a kék (Blue) egymásra vetítésével állíthatók elő. Hexadecimális, 16-os számrendszerbeli kódokkal jelöljük a színeket. Két-két jegy jelöli a vöröset (#ff0000),  a zöldet (#00ff00) és a kéket (#0000ff). Minden más szín, ezek keveréke. Az online média és a webes alkalmazások használják. 16 millió színt tud megjeleníteni.

——————–

SEO: Search Engine Optimization. Keresőoptimalizálás. Egy módszer, melynek segítséégével a keresőkben jobb helyezést érhetünk el.

——————–

sidebar: a honlapokon elhelyezett felület, ahol különböző kiemelt tartalmakat helyezhetünk el az oldal tartalmától függetlenül. Sidebar lehet jobb vagy baloldalon és lehet footer sidebar. A sidebar-ba kerülhet pl a Facebook ablak, kereső, naptár, blog kategóriák, linkek, stb.

——————–

slide: csúszkát jelent, általában a honlapok nyitólapján lévő, változó felület, ahová képeket, szövegeket helyezhetünk el. Azok a tartalmak kerülnek ide, amikre a leginkább szeretnénk felhívni a látogatók figyelmét.

——————–

slide show: a honlap galériájának autómatikus vetítése

——————–

SVF: vektorgrafikus képfájl

——————–

TIFF:  pixelgrafikus képfáj. RGB színmód.  Átlátszóságot kezeli, nem webes formátum.

——————–

vektorgrafikus: nem pixelekből, hanem vektorokból, azaz élfinomított vonalakból és görbékből felépülő kép vagy digitális dokumentum. Ezek akkor is élesek és jó minőségűek  maradnak, ha nagyítjuk őket.

——————–

WMF:  vektorgrafikus képfájl

——————–

Bejegyzések

Nem találtad a keresett szót? Kérdezd meg!

11 + 15 =

A szómagyarázatot e-mailben is elküldjük és az oldalra is felkerül!