Bemelegítésnek egy videó.
(Fejes József programozó egy szakmai portál kihívására készítette a programot. A feladat: olyan kódot kellet írni, amely egy 256 pixel széles, 128 pixel magas képet készít, amelyben minden képpont más színű.)

Ugye fantasztikus!

Akkor most beszéljünk a színekről!

A színek körülvesznek és hatással vannak hangulatunkra, testünk működésére, befolyásolják érzelmeinket! Fontos hatással vannak életünkre. Gondoljunk csak bele: egy szürke, ködös novemberi időben milyen a hangulatunk és mit érzünk egy napfényes tavaszi napon, amikor minden tele van színes virággal és napfénnyel! Ezek is a minket körülvevő színek és azok ránk gyakorolt hatása.

jelentesHogyan jellemezhetünk színeket: hűvös, izzó, világos, sötét, meleg, hűvös, halvány, élénk.  Mind-mind más hatást keltenek bennünk. Lehetnek még vidámak, komorak, megbízhatóságot sugárzóak, gyerekesek, humorosak.

Mikor egy cég arculatához, logójához, honlapjához színeket választunk figyelembe kell vennünk ezeket a hatásokat. El kell döntenünk, hogy mit akarunk üzenni a színekkel, és ezek alapján kell választanunk. Meghatározza a színeket a honlap, webáruház témája is. Könnyen belátható, hogy nem használhatjuk ugyanazokat a színeket egy gyerek játszóház honlapjához és egy ügyvédi iroda weboldalához.

Ritkán egyszínű egy weboldal. Ha a fő színt megtaláltuk, keresnünk kell hozzá mellékszíneket.

Ehhez ajánlok egy nagyon jó weboldalt. Regisztráció nélkül, ingyen használhatjuk, de tudnunk kell hozzá a főszín RGB kódját. Ha nincs elképzelésünk, akkor a Random feliratra kattintva véletlenszerű színpalettákat készíthetünk, majd kipróbálhatjuk a különböző módokban.

A weboldal a Color Sheme Designer. Ha a színkör meletti jobb alsó sarokban lévő RGB kódra kattintunk, akkor a feljövő ablakba beírhatjuk saját színünk RGB kódját. A színkör fölött kiválaszthatjuk a színválasztás módját.

Nézzük meg mi mit jelent egy példán keresztül.

mono1. mono: egy színt és annak árnyalatait használjuk. A fő szín középen a nagy téglalapban. Ha az egérrel ráállunk a színre, akkor megjelenik a szín RGB kódja. A felső 4 négyszög az ajánlott színpaletta. Itt a képen nem látszik, de a nagy négyszög alatt találunk két feliratot. Light page example és Dark page example. Erre rákattintva egy világos (light) és egy sötét (dark) minta honlapot tudunk megnyitni. Így láthatjuk is, hogy milyen lehet egy honlap ezekkel a színekkel.

 

 

complement 2. Complement: komplementer színek, kiegészítő színek, ezek a színkörön egymással szemben átlósan elhelyezkedő színek. (zöld-piros, kék-narancs, stb) Ezek a színek felerősítik egymást, vibráló hatást keltenek.

 

 

 

 

triad

3. Triad: A színkört harmadolja, a színek egyenlő távolságra vannak egymástól. Így a színpalettára kerül hideg és meleg szín is.

 

 

 

 

 

tetrad

4. Tetrad: A színpalettát négyfelé osztja, 2-2 complementer szín alkotja a színpalettát.

 

 

 

 

 

analogic5. Analóg: A színkör 3 egymás mellett lévő színéből áll. (főszín és a tőle jobbra és balra lévő szomszédos színek)

 

 

 

 

 

accented_analogic6. Accented analogic: analóg színek, a főszín, a mellette álló két szín és a negyedik szín a főszín komplementer (kiegészítő) színe, vagyis a vele szemben álló szín.

 

 

 

 

Természetesen ezeket a színösszeállításokat nem kell készpénznek venni, de ötleteléshez kitűnő eszköz.

A konzultációk során számos színösszeállítást megnézünk, kipróbálunk, megbeszéljük, az adott színösszeállítás hatását, üzenetét, hogy megtaláljuk azt a színösszeállítást, ami legjobban megfelel a cég tevékenységének.