Oldal kiválasztása

Szótár

Interneten használt szavak, kifejezések jelentése

Előfordul, hogy egy-egy interneten használt szó vagy kifejezés ismeretlen számunkra. Segítségül készült ez a szótár.

Segíts a szótárt fejleszteni azzal, hogy ha nem találod a keresett szót vagy kifejezést, írj nekünk! Megválaszoljuk neked és ide is felkerül.

Szavak, kifejezések

A-D

Ai; .ai kiterjesztésű fájl

Ai: Adobi Illustrator

.ai kiterjesztésű fájl:

Az Adobe Illustratorban készült vektorgrafikus képfájl. Ezek a fájlok megnyithatók az Adobe Photoshopban is.

A vektorgrafikus fájlok mérete minőségromlás nélkül módosítható. 

affiliate program

Partner program. Honlapunkon a szerződéses affiliate-partner bannerjét Hhírdetését) elhelyezzük. Szerződéstől függően kattintásért vagy vásárlásért kaphatunk pénzt. A partner rendszere rögzíti, hogy a honlapunkról jött a látogató vagy vásárló és ez alapján fizet. Magyarországon is köthetünk ilyen szerződést.

banner

Fejlécben, oldalsávban vagy láblécben elhelyezett hírdetés. A banner felületek értékesíthetők. Általában az oldal látogatottsága határozza meg, hogy vonzóak vagyunk-e a hírdetőknek, hajlandóak-e fizetni a hírdetés kihelyezéséért. Az affiliate-partner szerződések esetén is bannereket helyezünk ki.

blog

Lényegében egy internetes napló, amit rendszeresen vezetünk. Témája bármi lehet, szakmai vagy magán jellegű. Vezethetjük blogoldalon (pl Cafeblog) vagy saját weboldalunkon is.

A blogoldalakon vezetett blogok látogatottabbak, mint a saját weboldalunkon vezetettek, főleg, ha a blogoldal tulajdonosa is érdekesnek találja és esetleg kiemeli a címoldalra.

Ez is segítheti az oldalunk látogatottságának növelését, de javasolt a weboldalon is blogolni, mert a keresők “szeretik” azokat az oldalakat, ahol rendszeresen frissül a tartalom.

CMYK színrendszer

A négyfestékes nyomtatásban használt négy szín, a cián (Cyan), a bíborvörös (Magenta), a sárga (Yellow) és a fekete (Key, azaz kulcsszín) keverésével előállított színtér. A nyomdák CMYK színtérrel kérik a nyomtatásra előkészített anyagokat. 

A nyomtatók is a CMYK színrendszert használják.

Az alábbi képen a különbség a két színtér között:

 

CSS

Cascading Style Sheets egy stíluslap programnyelv, ennek segítségével könnyen meg tudjuk formázni HTML oldalainkat. 

Nagy előnye, hogy a weboldal minden oldalára vonatkozó formai beállításokat (elrendezés, betűtípus, betűméret, szín, stb.) egyetlen .css fájlban definiálhatjuk. (Így nem kell oldalanként újra definiálni, a weboldal mérete csökken és az egységes megjelenést is biztosítjuk.

cdr kiterjesztésű fájl

A .cdr kiterjesztésű fájlok a CorelDRAW programmal előállított vektorgrafikus fájlok.

E-H

JavaScript

Objektum alapú programozási nyelv, weboldalakon használnak.

Lehetővé teszi a weboldalak interaktívvá tételét.  a HTML és a CSS olyan nyelvek, amelyek struktúrát és stílust adnak a weboldalaknak, a JavaScript interaktív elemeket ad a weboldalaknak, ezáltal javítva a felhasználói élményt.

JPG vagy JPEG

Joint Photographic Experts Group

Képfáj. 

Elsősorban fényképek, rajzok tárolására való. Grafikonok és egyéb hirtelen színátmenetű ábrák tárolására veszteségmentes tömörítésű formátum való (például  PNG, GIF).

 Átlátszóságot nem kezeli.

AZ egyik legelterjettebb képformátum.

keresőoptimalizálás

Search Engine Optimization

 A weboldalak keresőmotorokban való organikus megjelenésének javítási folyamata.

Részletesen olvahatsz erről a Hogyan dolgozunk?/SEO menüpont alatt a honlapon

képfelbontás (ppi)

ppi=pixel per inch, képpont per hüvelyk.

A kép adott egységnyi szakaszán található pixelek száma. 

Ha nyomdai minőségről beszélünk, akkor  300ppi felbontásra van szükségünk, webre pedig 72ppi.

képernyőfelbontás

A képernyő adott egységnyi szakaszán található pixelek száma. mértékegysége ppi.

Minél nagyobb a képpont / inch ( PPI ), annál nagyobb a kép vagy a kijelző részlete.

kimeneti felbontás (dpi)

dpi= dots per inch, pont per hüvelyk, a nyomtató által a papírra rajzolt pontok száma

A nyomtatók és kijelzők pont-, illetve pixelsűrűségének jellemzésére szolgáló mértékegység: az egy inchre (azaz 25,4 mm-re) eső képpontok, illetve képelemek (pixelek) számát adja meg.Gyakorta használják bitképek, grafikus megjelenítőeszközök, nyomtatók, lapolvasók pont-, illetve pixelsűrűségének jellemzésére. 

kulcsszó

Kulcsszavak vagy más néven kereső szavak, a honlap tartalmát leginkább leíró szavak, kifejezések, melyek segítenek, hogy jobb helyezést érjünk el a keresőkben.

Erről részletesebben olvashatsz a honlapon a Hogyan dolgozunk?/SEO/Kucsszavak menüpont alatt.

MySQL

Adatbázis-kezelő rendszer, tartalomkezelő rendszerek dolgoznak vele.

A számítógépes adatbázisban tárolt adatok hozzáadásához, eléréséhez és feldolgozásához szükség van egy adatbázis-kezelő rendszerre, például a MySQL Serverre.

I-N

e-mail marketing rendszer

Hírlevelek küldésére, reklám kampányok bonyolítására használt rendszer. Gyűjti a hírlevél feliratkozókat, és általunk meghatározott időpontban küldi ki a hírleveleinket. Pl. feliratkozás után rögtön, majd minden 3-ik napon.

Több hazai és külföldi e-mail marketing rendszert üzemeltető vállalkozás is van. A magyarok általában próbaidő után fizetősek, a külföldiek jó része bizonyos számú feliratkozóig vagy kiküldött e-mail számig ingyenesek.

Használatuk nagyban megkönnyíti a hírlevelek programozott kiküldését.

EPS

Pixelgrafikus fájl fájlkiterjesztése. (Encapsulated Postscript)

Az EPS fájl lényegében egy PostScript program, egyetlen fájlként mentve, amelyek képet vagy rajzot írnak le. 

Az Adobe System fejlesztette.

Nyomdai előkészítéshez használják. 

FLA

Az FLA fájltípus elsősorban a Flash-hez fejlesztette az Adobe Systems, a Flash Player használja, ami 2020 december 31-el megszűnt.

GIF

Képfájlok kiterjesztése.

A formátum minden képhez pixelenként legfeljebb 8 bitet támogattámogat , lehetővé téve egyetlen kép számára, hogy a 24 bites RGB színtérből választott, legfeljebb 256 különböző színű palettára hivatkozhasson. Emiatt a a GIF kevésbé alkalmas színes fényképek és más  színátmenetekkel rendelkező képek reprodukálására, de jól alkalmazható egyszerűbb képekhez, például grafikákhoz vagy logókhoz.

Támogatja az animációkat. Hordozza az átlátszóságot. 

A GIF-képeket veszteségmentes adattömörítési technikával tömörítik, hogy csökkentse a fájl méretét a vizuális minőség romlása nélkül.

HTML

Hyper Text Markup Language, weblapok készítéséhez használt leíró nyelv, amit a böngésző jelenít meg.

Jelenleg használt verzió: HTML5

P-R

partner program

Affiliate-program.

Honlapunkon a szerződéses affiliate-partner bannerjét elhelyezzük. Szerződéstől függően kattintásért vagy vásárlásért kaphatunk pénzt. A partner rendszere rögzíti, hogy a honlapunkról jött a látogató vagy vásárló és ez alapján fizet. Magyarországon is köthetünk ilyen szerződést.

pixel

Képpont, a digitális kép vagy dokumentum képpontokból épül fel. Webes méreteket is pixelben (px) adunk meg. Pl. képméret, betűméret.

pixelgrafikus kép

A pixelesgrafikus vagy rasztergrafikus kép kis, négyzetes pontokból áll össze, melyeket pixeleknek vagy képpontoknak nevezünk. Minden képpontnak megvan az adott színe, így alkotják az összképet.

A pixelgrafikus kép nem nagyítható minőségromlás nélkül.

Minél több pixel található egy adott képen, annál szebb lesz, ha kinagyítjuk. Ezt jelenti a jó felbontás.

Ha kevesebb pixel található a képen, akkor csúnyább lesz, mivel kinagyítva látni fogjuk a pixeleket, ami általában nem esztétikus.

PHP

A PHP Hypertext Preprocessor (PHP) egy olyan programozási nyelv, amely lehetővé teszi a webfejlesztők számára, hogy dinamikus tartalmat hozzanak létre, amely kölcsönhatásba lép az adatbázisokkal. A PHP-t alapvetően webalapú szoftveralkalmazások fejlesztésére használják.

PNG

PNG (Portable Network Graphics) képek tárolására,veszteségmentes tömörítésre alkalmas fájlformátum. 

Megőrzi az átlátszóságot.

Kiterjesztésként a .png írásmóddal használják.

PSD

A PSD (Photoshop Document) az Adobe népszerű Photoshop alkalmazásának képfájl-formátuma. Ez egy képszerkesztő barát formátum, amely több képréteget és különféle képalkotó lehetőségeket támogat. A PSD fájlokat általában kiváló minőségű grafikus adatok tárolására használják. 

responsive webdesign

Úgy tervezett weboldal, ami a különböző felbontású mobil eszközökön a képernyőmérethez igazodva jelenik meg, ezáltal minden eszközön élvezhetően, jól olvashatóan jelenik meg.

A responsiv webdesig (RWD) ma már különösen fontos, mert a felhasználók nagy többsége használja a mobileszközöket internetezésre.

Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a böngészők előnyben részesítik az RWD oldalakat a keresési eredmények besorolásánál.

RGB színrendszer

Az RGB színtérben 3 szín, a Red – vörös, a Green – zöld és a Blue – kék egymásravetítésével jelennek meg. 

Az RGB eszközfüggő színmodell: a különböző eszközök az adott RGB-értéket eltérően észlelik vagy reprodukálják, mivel a színelemek és az egyes R-, G- és B-szintekre adott válaszuk gyártónként eltérő, vagy akár ugyanabban az eszközben az idő múlásával is változik. Így az RGB-érték valamilyen színkezelés nélkül nem határozza meg ugyanazt a színt az eszközök között .

Tipikus RGB beviteli eszközök a színes televíziók,  képolvasók, digitális kamerák. Jellemző RGB kimeneti eszközök a számítógépes és mobil kijelzők, videoprojektorok, többszínű LED-kijelzők.

A színes nyomtatók viszont CMYK színkezelést alkalmaznak.

Az RGB és CMYK közötti különbséget az alábbi kép jól mutatja:

S-Z

SEO

Search Engine Optimization. Keresőoptimalizálás. Egy módszer, melynek segítséégével a keresőkben jobb helyezést érhetünk el.

Bővebben olvashatsz erről a honlapon a Hogyan dolgozunk?/SEO menüpontban

sidebar

A honlapokon elhelyezett felület, ahol különböző kiemelt tartalmakat helyezhetünk el az oldal tartalmától függetlenül. Sidebar lehet jobb vagy baloldalon és lehet footer sidebar (lábléc). A sidebar-ba kerülhet pl a Facebook ablak, kereső, naptár, blog kategóriák, linkek, stb.

slide

Csúszkát jelent, általában a honlapok nyitólapján lévő, változó felület, ahová képeket, szövegeket helyezhetünk el. Azok a tartalmak kerülnek ide, amikre a leginkább szeretnénk felhívni a látogatók figyelmét.

slide show

A honlap galériájának autómatikus vetítése.

SSL tanúsítvány

Az SSL a Secure Sockets Layer rövidítése, röviden összefoglalva, ez szabványos technológia az internetkapcsolat biztonságának megőrzéséhez és a két rendszer között küldött bizalmas adatok védelméhez.

Titkosítási algoritmusokat használ az adatátvitelhez, megakadályozva, hogy a hackerek megszerezzék azokat a kapcsolaton keresztül történő küldés során. Ilyen adatok lehetnek a személyes adatok: nevek, címek, telefonszámok, hitelkártya adatok.

Biztonsági szempontból is nagyon fontos ma már az SSL kapcsolat, de keresőoptimalizálás szempontjából is fontos, mert a keresők az SSL-tanúsítvánnyal rendelkező honlapokat előrébb sorolják a találati listákon.

Ha a webhelyet SSL-tanúsítvány védi, az url-ben a ‘http’ ‘https’-re változik.
A böngészők az url sorban jelzik, hogy a weboldal biztonságos.

A Google Chrome-ban így jelenik meg egy SSL-tanúsítvánnyal rendelkező és egy nem rendelkező honlap url-je

   

 

TIFF

Tag Image File Format – grafikus fájl

Gyakran használják profi fényképezésnél, mert veszteségmentes tömörítést alkalmaz.

Támogatja a színmélységet. 

 

 

vektorgrafikus

A képet nem képpontokból, hanem geometrikus alakzatokból állítja elő.

A kép nagyítása vagy kicsinyítése közben minőségromlás nem történik szemben a pixelgrafikus vagy rasztergrafikus képalkotással, ahol nem lehet minőségromlás nélkül változtatni a képméretet.