Oldal kiválasztása

Linképítés

A linképítés fontos eszköze a kersőoptimalizálásnak, de a szabályokat szigorúan be kell tartani, mert a Google büntet érte, akár a keresőből való kitiltással is!

Beszélhetünk belső linkről, amikor a honlapunk egy másik oldalára mutat egy link, és külső linkről, amikor egy másik honlapról mutat a mi oldalunkra egy link.

Kezdjük a belső linkekkel!

A belső linkekkel hivatkozunk a honlapunk egy régebbi, az adott cikkhez kapcsolódó tartalomhoz. Fontos, hogy szöveget vagy kulcsszót linkelj és ne a “katt ide” vagy “erről itt olvashatsz” szavakat, mert ezek a keresés szempontjából nem releváns szavak.

Ezzel a módszerrel kizárhatod a duplikált tartalmakat is, ami – mint már tudjuk – rossz pont a Google-nál.

Belső linknek számít a menü és az oldalsávba, láblécbe tett linkek is. Ezért fontos, hogy a menüket kulcsszavakból alkosd. Minél több belső linked van, annál jobbnak értékeli a keresőmotor a honlapodat. Ne becsüld alá a belső linkeket, használd!

Külső linkek

Általában, ha linképítésről beszélünk, akkor külső linkekre gondolunk.

Külső link, amikor egy másik oldalról az oldaladra mutat egy link. Keresőoptimalizálás szempontjából vannak értékes és kevésbé értékes linkek.

Nézzük meg honnan mutathatnak az oldalunkra linkek, és ezek mennyit érnek:

  •  ajánlhatod honlapodat linkkatalógusokba, vagy beküldheted a cikkeidett linkmegosztó oldalakra. A kettő között az a fő különbség, hogy a linkkatalógusba a honlapot ajánlod, és elbírálás után kerül fel az oldal a katalógusba, míg a linkmegosztón adott cikket publikálsz. Ezek fontos linkek, de óvatosan, tervszerűen kell építkezned. Ha túl agresszíven teszed, büntetés jár érte, hátrébb sorolás vagy akár a keresőből való kitiltás is.

Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy vannak cégek, akik kifejezetten linképítéssel foglalkoznak. De óvakodj a rövid idő alatt sok linkkel kecsegtető cégektől!

  • közösségi média oldalakról is mutathatnak az oldalra linkek. A keresőoptimalizálási szakemberek között is nagy a vita, hogy mennyit érnek ezek a linkek. Úgy tűnik, hogy egyre inkább figyelembe veszik a keresők, ezeket a linkeket. Dde látogatószerzés szempontjából is nagyon fontosak! Ezért feltétlenül oszd meg a közösségi oldalakon is a bejegyzéseidet! Egy egy érdekesebb cikk, vagy “cukiság” hosszú hónapokig keringhet pl a Facebookon, ami újabb és újabb látogatót hoz. Minél több a megosztás, annál több az oldalra mutató link és annál valószínűbb, hogy számít a keresési ragnsorban.
  • a legtöbbet a hasonló témájú weboldalakról, blogokról jövő linkek érnek, amiket nem te ajánlasz, hanem az olvasók azért osztanak meg, mert érdekesnek találják. Ehhez hasznos, értékes tartalmakat kell létrehoznod!  Ezeket a linkeket a Google nagyra értékeli.
  • szerezhetsz az oldaladra mutató “jó” linket, pl. ha megkéred a barátaidat, ismerőseidet, hogy írjanak rólad a blogjukban, és linkeljék az oldalad. Ezt persze viszonozni is kell! (sokan óvnak a kifelé mutató linkektől, de ne félj tőlük! Bátran hivatkozz cikkeidben szakértői oldalakra, mert ezt is értékelik a kereső motorok!)

Nagyon fontos! A linkcserét és a fizetett linkeket a Google bünteti!