Oldal kiválasztása

Domain név

Hogyan válassz jó damain nevet?

Domain név lehet:

 1. a cég neve
 2. kulcsszavas domain
 3. fantázianév
 4. nem magyar nyelvű név

Nézzük sorban:

1. Cég neve

Ez a legkézenfekvőbb. Sokan választják a cég nevét domain névnek. Ez jó, ha ügyfeleid cégnév szerint keresnek rád a neten. Akkor is jó, ha a nevedben már benne van a szolgáltatásod és jó, mert a weboldalad neve is a céges arculat része, de a domain névnek a keresőoptimalizálásban is nagy szerepe van.
Tehát, ha van fő szolgáltatásod, vagy van kiemelt célcsoporod, akkor talán jobb arra fókuszálni a névválasztással is, tehát inkább kulcsszavas domain nevet válassz.

2. Kulcsszavas név

Ha még nem tetted meg, akkor itt az ideje összeírni a kulcsszavakat.  Ezek közül nézd meg, melyiket szeretik legjobban a keresők.
Ha van kifejezett célcsoportod, akkor választhatsz azokból a kulcsszavakból, amikben megjelenik a célcsoport.

Pl. a Siesta gyerekcipőbolt  domain neve: puhatalpu.hu  – nekik keresőszavuk a ‘puhatalpú gyerekcipő, puhatalpú babacipő’ (a siesta nevet lehet, hogy nem is választhatta volna, mert márkanév, de erről majd később)

Ha kulcsszavas nevet szeretnél választani, mindenképpen érdemes rákeresni és megnézni, hogy kik használnak hasonlót, esetleg a konkurenciának is ilyesmi van. (ha igen, gyorsan keress másikat, mert ugye nem akarod, hogy a konkurenciát találják meg helyetted. (a kulcsszavak oldalon leírom, hogy hogyan tudod rangsorolni a keresőszavaidat)

3. Fantázianév

Ha illik a cég profiljába, választhatsz valamilyen fantázia nevet is, de vigyázz vele, mert erről fogják ügyfeleid, vevőid azonosítani a céget. Alkothatsz új, még nem létező, szóösszetételt is, de ügyelj rá,, hogy mindenképpen utaljon valamiképpen a vállalkozás profiljára.
A fantázianév -ha jó – könnyen megjegyezhető, meghökkentő, emlékeznek rá az emberek. Pl. ki ne hallott volna már a ‘Tékozló Homár’ bloggerről.  De említhetném itt a Marketing Commandót is: marketingcommando.hu

4. Nem magyar nyelvű név

Csak, ha a névben használt idegen szó a cégneved része,  a profilodba vág vagy a szó elfogadott, használt a magyar nyelvben. Pl ilyen a ‘shop’; a ‘corner’; a ‘house’, art, stb.

Mire kell még figyelned még a névválasztásnál?

 • Fontos kérdés a domain név végződése. Magyarországon a .hu végű nevek a leggyakrabban használatosak. Ha a konkurenciáé már a kívánt név .hu végződéssel, akkor regisztrálhatod .com, .eu végződéssel is. DE –  mert mindig van egy de! – könnyen lehet, hogy ezzel a megoldással a konkurenciához irányítod ügyfeleidet (mert mint említettem mindenki a .hu végű névre keres automatikusan) !
 • Ha foglalt már a hőn vágyott név, akkor regisztrálhatod kötőjellel is, de ez sem üdvözítő megoldás. Lásd az előző pontban leírtakat. Ilyenkor is jobb inkább másikat keresni!
 • A kiválasztott domain nem védett-e? (a nagy márkák neve, akkor sem, ha nincs ilyen .hu-s név. ) Tájékoztató a védett nevekről: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/specnev.html
 • Figyelned kell még, hogy ismert márkanévre ne hasonlítson, ne lehessen összetéveszteni vele. Előfordulhat, hogy nem is regisztrálják az ilyen domain-nevet, de ha mégis, lehet belőle később is probléma.

Csak érdekességként két példa:

a kittipanzio.hu domain nevet a HELLO KITTY tulajdonosa támadta meg, a mayom.hu domaint pedig a MAYO CHIX. Mindkét esetben végül bejegyezték a domaineket, de a kérelmezőknek bizonyítaniuk kellett, hogy miért azt a nevet választották.

Ugye nem is gondoltunk volna rá? a kittipanzió-ról nekem pl. soha nem jutott volna eszembe a HELLO KITTY, de a mayom-ról sem a MAYO CHIX 🙂

 • Nem tartalmazhat a domain név sértő, jogellenes, félelmet keltő, megbotránkoztató, obszcén kifejezést.
 • Az állami vagy nemzeti szót csak akkor tartalmazhatja a domainnév, ha a cégben állam többségi tulajdon van.
 • Egyes városok neve csak engedéllyel regisztrálható. Pl. Budapest, Miskolc

A domain szabályzat megtalálható a domain.hu oldalán: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html

Hol és hogyan regisztráld a domain nevet?

Célszerű ott, ahol a tárhelyet is foglalod (Ha mi készítjük a honlapodat, mi intézzük az regisztrációt és tárhely foglalást). Általában a tárhelyszolgáltató oldalán is van domain név ellenőrzési lehetőség és, ha szabad a név, akkor online rögtön le is foglalhatod. Sok tárhelyszolgáltatónál online ki lehet tölteni az igénylőlapot is, de később majd alá kell írnod. (Van aki elfogadja beszkennelve e-mailen, de van aki papír alapon is kéri) Ha cégként akarsz regisztrálni, akkor még cégkivonatot és aláírási címpéldányt is csatolnod kell.

Mi a domain-tarhely.net-nél regisztráljuk a domain neveket és vesszük a tárhelyet.